Het nieuwe denken in het werken met fotografie en kunst

Portovenere Foto John Vijlbrief
Portovenere Foto John Vijlbrief

Vrijwel mijn gehele leven ben ik geobsedeerd en gefascineerd door de fotografie en het beeld in het algemeen. Immers, werken met film/video is werken met beelden. Gedurende de jaren 80/90 van de vorige eeuw bereikte ik met mijn banddiapresentaties (meerdere diaprojectoren op meerdere projectiebeeldschermen) voor de marketingcommunicatie, de positie van een van de beste producenten van Nederland op dit specialistische gebied. 

Mogelijkheden interieurdesign

Fotografie, het beeld, is en blijft mijn gróte passie. De laatste tien jaar van mijn artistieke leven als vormgever/producent/uitgever staan vooral ook in het teken van de kunst. Het heeft mijn passie voor ‘het beeld’ de afgelopen jaren gróter gemaakt. Ik ben een geluksvogel dat ik langzaam maar zeker ben gaan zien hoe het werken met kunst, met schilderijen en aquarellen, heel veel mogelijkheden biedt in de binnenhuisarchitectuur en dat van bedrijven en instellingen. Ik introduceer hierbij dan ook een nieuw denken: ‘think outside of the frame’, als tegenhanger van ‘think outside of the box’. Haal het kunstwerk uit de lijst, verander de kadrering van het werkstuk. Denk in grotere afmetingen. Hoger, breder. Wijdser. Gedurfder! Ga combineren! Betrek de meubels erbij. Kijk eens op interieurkunstenaars.nl 

Weg met die kleine afmetingen

Door kunstenaar Poen de Wijs, de kunstschilder van het Realisme, ben ik formeel geautoriseerd om met zijn kunst en dat van zijn vrouw, de kunstenaar Marion van Nieuwpoort, ‘in reproductie’ te mogen werken. Het valt binnen mijn taak als beheerder van hun cultureel erfgoed en het toepassen daarvan. Ik dacht eerst vooral ‘inside the frame’, dus binnen de afmetingen van de lijst. Op een gegeven moment liep ik letterlijk en figuurlijk tegen de randen/de kaders van de werkstukken aan. Op exposities van hun werk, reproducties in giclée, afgedrukt op museumpapier en met passe-partout ingelijst, irriteerde die kleine formaten op die grote wanden mij steeds meer. Ik heb hun werkstukken immers gedigitaliseerd in zeer hoge resoluties. Dus ik kan technisch ‘gevelgroot’ uitvergroten. Met de technieken van nù kan ik bovendien op allerlei media afdrukken. Zoals hang- en vloerlampen, designmeubels, carpets, kamerschermen, behang, gordijnen, vitrage, enzovoorts.

Een wereld aan mogelijkheden opende zich voor mij. Het is nu vooral mijn taak om glashelder te maken wat ik privépersonen en ondernemers kán aanbieden. En dat is verrassend veel! Kleurrijk en vooral groots. Ik richt mij dus niet alleen op het privé-interieur, maar vooral ook op industriële toepassingen. Ontvangsthallen, werkkamers… Mijn eerste interieurcollecties staan nu op interieurkunstenaars.nl waarbij kunst en fotografie een voorname, maar vooral verrassende rol spelen.

Is mijn visie nieuw?

De woonomgeving nu is tegenwoordig vooral statisch. Strak en nogal saai. We lijken niet veel te durven. Vooral bang voor de mening van anderen. Of er is onvoldoende gevoel voor kunst? Kijk ik naar de interieurvormgeving van sommige bedrijven en organisaties, dan zie ik daar veel meer lef en durf dan bij het ‘gemiddelde gezin’ thuis. Ik omring mij graag met beelden die mij aanspreken en een goed gevoel geven. Maar ook best het nodige over mijn persoon zeggen. Steeds meer van mijn zakelijke vrienden tonen lef en durf in de inrichting van hun bedrijf/organisatie. Dat moeten er meer doen. Ik wil er bij helpen.

Ik heb een verhaal te vertellen! En nodig u uit om eens een keertje te komen luisteren.

Dat verhaal is best interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *